Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Website Elephant Parade: http://www.elephantparade.com/elephants/gaia

Materiaal: polyester, eikenhout en ijzer

Opdrachtgever: GaiaPark Kerkrade Zoo

Eten en gegeten worden, de eeuwigdurende kringloop van het leven.

De olifant – het grootste en zwaarste landdier ter wereld – heeft nauwelijks natuurlijke vijanden. Het enige roofdier dat heel sporadisch een olifant kan doden, is de machtige en krachtige leeuw (en tijger…). Ook deze grote katachtige hoeft nauwelijks andere dieren te vrezen. Toch dreigt voor zowel prooi als predator gevaar. Het aantal Afrikaanse leeuwen is de afgelopen decennia met maar liefst 75% afgenomen. Niet vanwege natuurlijke vijanden, maar vanwege ons: mensen.

Het lieflijke polyester olifantje is in zijn geheel verorberd door de eikenhouten leeuw; slechts zijn slurf hangt nog uit de dreigende bek met scherpe tanden. Wie kan de Aziatische olifant en de Afrikaanse leeuw tegen uitsterven beschermen? Juist: alleen wij, mensen!

Gaia is Moeder Aarde en de aarde is het huis van het leven. De Elephant Parade levert een bijdrage aan het behoud van de Aziatische olifant, maar die olifant is tevens de metafoor voor onze levende aarde. En daar moeten we héél erg zuinig op zijn…