Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

‘t Veluws Zandsculpturenfestijn, Garderen 2010

Samenwerking met: Jaap Tichler

De titel spreekt boekdelen: deze zandsculptuur neemt de toeschouwer mee langs tal van verhalen over de oostelijke provincie Overijssel. De provincie bestaat uit een met riviertjes en beken doorsneden zandgrondgebied, behalve in het noordwesten, waar polders en meertjes overheersen. De rivier de IJssel vormt in het zuidwesten de natuurlijke grens met Gelderland. Langs deze rivier vinden we Zwolle, de hoofdstad van de Provincie.

Ook Deventer ligt langs de Ijssel. Deze stad is een van de vijf oudste steden van Nederland en heeft een lange geschiedenis. Deventer heeft een aantal karakteristieke evenementen, zoals de Deventer Boekenmarkt en het Dickens Festijn. De Boekenmarkt wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag van augustus met 878 boekenkramen langs de IJsselkade en in de historische binnenstad. Ruim 6 kilometer marktkramen en lange slingers van opgestapelde boekenkasten markeren de stad. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa.

De Deventer Boekenmarkt vormt het decor van de sculptuur. De gestapelde boekenkasten zijn gevuld met verhalen over Overijssel. Sommige verhalen komen tot leven in de sculptuur.

Dickens Festijn, Deventer. Tijdens het Dickens Festijn is de oude binnenstad voor een belangrijk deel ingericht in Victoriaanse stijl. Honderden personages uit de boeken van Charles Dickens komen er tot leven. Er lopen weeskinderen rond, kastanjeverkopers, schoorsteenvegers, gekken, zwervers en dronkaards. Maar gelukkig ook kantoorklerken, oude en jonge vrijsters, christmas carol singers, deftige notabelen en de bekende figuren uit de boeken van Dickens.

Giethoorn Giethoorn is een dorp in de kop van Overijssel en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het ‘Hollands VenetiĆ«’ genoemd. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via de meer dan 176 bruggen bruggetjes te bereiken zijn. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Daarvoor wordt vaak gebruik gemaakt van de punter, voortbewogen met een punterboom, net als de gondels in het echte VenetiĆ«.

Het Dickens Festijn en het pittoreske Giethoorn vormen de hoofdelementen van de zandsculptuur, maar Overijssel kent veel meer verhalen.