Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Opdrachtgever: Stichting Trajekt Maastricht

Doelstelling: De kloof tussen jongeren en bewoners van de Roserije kleiner maken door gezamenlijk nieuwe bankjes te ontwerpen voor het park waar zij allen gebruik van maken.

Thema: Sociale cohesie De Heeg

Doelgroep: Jongeren uit De Heeg en bewoners Roserije

 

In 2008 startte het bankjesproject in De Heeg, Maastricht. Jongeren en ouderen uit de buurt kwamen in het buurtcentrum bij elkaar om samen over nieuwe bankje te denken voor het parkje tussen de flats van de Roserije. Het resultaat was een heel aantal tekeningen, kleiwerken en modellen van mergel. Van alle ideeën werden 4 stijlen geselecteerd.

Tijdens een gezellige buurtbarbecue mochten alle buurtbewoners een stem uitbrengen op één van de stijlen. Stijl A heeft uiteindelijk gewonnen. Stijl A staat voor een huiskamerachtige sfeer van een relaxte sofa met een tafeltje om aan te kaarten.Vervolgens heb ik een ontwerp gemaakt voor een bankje en salontafel dat aansluit bij stijl A.

Na vervaardiging kunnen het bankje en de tafel beschilderd worden. In februari 2010 kregen jongeren uit de buurt een korte cursus graffiti en hebben vervolgens meegeholpen het bankje te beschilderen. Voor de cursus graffiti en het beschilderen hebben we de Maastrichtse kunstenaar Dave de Leeuw uitgenodigd. Het bankje staat nu in de nieuwe Flits, het jongerencentrum in De Heeg.