Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Materiaal: Draadstaal, gelast. Vlam-verzinkt en voorzien van een champagne kleurig poedercoating. Geschikt voor buitenopstelling.

Tekst in stoel:

“Just as those who do not love Plato more than Truth cannot pass beyond the threshold of the Academe, so those who do not love Beauty more than Truth never know the inmost shrine of Art.” Oscar Wilde (The Decay of Lying, 1889)

Vertaling: Net zoals zij die niet méér van Plato houden dan van de Waarheid nooit over de drempel van de academie kunnen komen, zo kunnen zij die niet méér van Schoonheid houden dan van Waarheid nooit het geheimste heiligdom van de kunst kennen.

In zijn essay getiteld The Decay of Lying schrijft Wilde een pleidooi voor meer onwaarheden in de kunst. Als boeken en schilderijen de werkelijkheid alleen imiteren, wordt kunst ondraaglijk saai en verliest ze haar plausibiliteit. Verhalen die te waar zijn, zijn onwaarschijnlijk. Een goede kunstenaar kan daarom beter maar niet te veel van de Waarheid houden. Hij moet de Schoonheid op de eerste plaats zetten. Het doel van de kunst is te liegen, te spreken over mooie en onware dingen. Wilde vergelijkt dit op humoristische wijze met de status quo ten tijden van Plato: als jonge student moest je meer van de oude Plato zelf houden dan van de waarheid, anders kwam je zijn academie niet in.

Prijs: €2350,00 incl.btw

Gepubliceerd in VT-Wonen magazine November 2013