Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Opdrachtgever: Gaiapark Kerkrade Zoo

Het ontwerp verbeeld het verhaal over Gaia; moeder aarde. Gaia symboliseert het oergevoel dat de aarde de voedende en beschermende moeder is, voor alles dat leeft en groeit. Een constructie van gekromde houten balken vormt die beschermende schoot van moeder aarde. De constructie zit als een halve schil om de aarde heen. De aarde zelf wordt verbeeld door een, al dan niet, ronddraaiende bol. De bol bestaat uit een stalen frame met plaatijzeren dierfiguren uit het logo van het Gaiapark.

Het Gaiapark verteld het verhaal over de Levende Aarde vanuit de thuisbasis Limburg en voert de bezoekers vervolgens langs 3 routes door het park. Dit principe is ook opgenomen in dit ontwerp. De houten constructie (Gaia) staat op een heuvel mergelblokken, afkomstig uit de Limburgse grond. Vanaf de heuvel kan men drie kanten op gaan. Deze indeling is op dit moment al gemaakt door het bestaande kunstwerk dat op de rotonde staat, namelijk de drie gekromde balken van cortenstaal. De drie afzonderlijke delen zijn de Evenaartocht, Dinosafari en de Mammoetroute. Elk deel wordt gerepresenteerd door 4 dieren die in het park langs deze route te vinden zijn. De in totaal 12 dieren staan in een kring in de buitenste ring van de rotonde. Zij lopen met de klok mee, terwijl auto’s er tegen de klok in omheenrijden. Op deze manier ontstaat en een beweging alsof de dieren aan de rijdende auto’s voorbij lopen.

Animatie Rotonde kunstwerk Gaia